MojeGotowanie

Filet z indyka faszerowany pieczarkami


Ocena: 5 Liczba ocen: 1

Dania główneDrób
2013-05-08

Bardzo smaczne danie, łatwe do przyrządzenia, tanie i dietetyczne.

Filet z indyka faszerowany pieczarkami

Czas przygotowania składników: 30 minut

Całkowity czas przygotowania potrawy: 120 minut

Składniki

- 0,8-1kg filetu z piersi indyka

- 0,4-0,5kg pieczarek

- 1 duża cebula

- 200ml białego wytrawnego wina

- 100g tartej żółtej mozzarelli

- 4-5 łyżek ciemnego sosu sojowego

- szczypta suszonego tymianku

- 2 łyżki śmietany

- sól i pieprz (do smaku)

- olej do podsmażenia pieczarek

- nić spożywcza do związania mięsa

Przygotowanie

Farsz

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w kostkę i mocno solimy. Dorzucamy do lekko zrumienionych pieczarek. Gdy cebula się zeszkli dolewamy około 100ml wina i dusimy aż do odparowania. Doprawiamy szczyptą tymianku i świeżo mielonym pieprzem.

Indyk

Filet z piersi indyka delikatnie rozcinamy, tak aby uzyskać jak największy płat, a następnie mięso delikatnie rozbijamy.

Filet z indyka faszerowany pieczarkami - przygotowanie

Mięso nacieramy sosem sojowym, winem i odrobiną pieprzu.

Filet z indyka faszerowany pieczarkami - przygotowanie

Posypujemy mozzarellą i układamy farsz.

Filet z indyka faszerowany pieczarkami - przygotowanie

Mięso zwijamy i związujemy nicią spożywczą. Podlewamy winem i pieczemy około 1,5h w temperaturze 180°C.

Filet z indyka faszerowany pieczarkami - przygotowanie

Do pozostałego farszu dodajemy śmietanę i podgrzewamy. Podajemy jako dodatek do indyka.

Smacznego!

Komentarze

security code
Kod z obrazka:
Podpis: