MojeGotowanie

Gulasz wieprzowy z grzybami


Ocena: 4.4 Liczba ocen: 5

Dania główneWieprzowina
2012-09-10

Najprostszy na świecie gulasz wieprzowy, wymaga odrobiny cierpliwości, ale efekt jest na prawdę warty oczekiwania.

Gulasz wieprzowy z grzybami

Składniki (dla 3-4 osób)

  • 800-1000g wieprzowiny (łopatka, karkówka, chudy boczek)
  • 3 spore cebule
  • 6-10 grzybów suszonych (zależnie od rozmiaru) lub kilkanaście świeżych
  • Przyprawy: 3-4 liście laurowe, 6-8 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz
  • Mąka (opcjonalnie - do obtoczenia mięsa)
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

1. Co najmniej kilka godzin wcześniej, a najlepiej poprzedniego dnia namaczamy suszone grzyby we wrzątku. Jeśli używamy świeże grzyby oczywiście nie należy ich moczyć.

Gulasz wieprzowy z grzybami - przygotowanie

2. Mięso kroimy w paski w poprzek włókien a następnie każdy kawałek obtaczamy w mące. Cebulę kroimy w półplasterki i mocno solimy. Gulasz wieprzowy z grzybami - przygotowanie

3. Obsmażamy mięso w gorącym oleju (ja smażę od razu w rondlu, w którym następnie przygotowuję gulasz). Najlepiej robić to partiami aby mięso szybko się rumieniło a nie dusiło. Następnie osuszamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Gulasz wieprzowy z grzybami - przygotowanie

4. Do rondla wrzucamy cebulę (na dnie zazwyczaj robi się lekko przypalona warstwa powstała podczas smażenia mięsa, powinniśmy postarać się zebrać jej jak najwięcej podczas smażenia cebuli). Czekamy aż się lekko zrumieni. Gulasz wieprzowy z grzybami - przygotowanie

5. Jeśli użyliśmy suszone grzyby to przelewamy do cebuli wodę z grzybów, jeśli świeże - dolewamy trochę wody (poniżej pół szklanki) i dodajemy przyprawy (lście laurowe i ziele angielskie) i dusimy przez chwilę zeskrobując z dna pozostałe jeszcze na dnie fragmenty warstwy po smazeniu mięsa. Gulasz wieprzowy z grzybami - przygotowanie

6. Kroimy grzyby... Gulasz wieprzowy z grzybami - przygotowanie

7. ...i dodajemy do gulaszu, całość uzupełniamy wodą mniej więcej do powierzchni mięsa. Gulasz wieprzowy z grzybami - przygotowanie

8. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2-2,5h aż mieso zacznie się rozpadać. Od czasu do czasu mieszamy zeskrobując dokładnie z dna wszystko co przywiera. Gulasz wieprzowy z grzybami - przygotowanie

9. Na koniec doprawiamy jeszcze tylko do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Komentarze

security code
Kod z obrazka:
Podpis:
2012-09-10 16:02:42

Oj gulaszyk mniam mniam-to jest to co ja lubiętatuncio