MojeGotowanie

Roladki schabowe w sosie pieczarkowym


Ocena: 5 Liczba ocen: 1

Dania główneWieprzowina
2012-06-26

Wieprzowina inaczej... Ciekawa alternatywa dla klasycznego schabowego. Pyszne roladki schabowe w śmietankowym sosie. spróbuj koniecznie!

Roladki schabowe w sosie pieczarkowym

Składniki (na 2-3 osoby)

  • 4 plastry schabu (około 1,5cm grubości)
  • Duży plaster żółtego sera
  • 1 cebula
  • 6 dużych pieczarek
  • 50-75ml białego wina (najlepiej Riesling)
  • 100g śmietanki 30-36%
  • Oliwa lub olej do smażenia
  • Przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie

Rozbijamy cienko schab, każdy kotlet dzielimy na pół, wkładamy kawałek żółtego sera i zwijamy w małą roladkę. Zrazy schabowe w sosie pieczarkowym - przygotowanie Zrazy oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na lekko rumiany kolor. Dodajemy drobno posiekaną cebulę (cebulę dobrze jest posolić przed smażeniem) i pieczarki w cienkich plastrach. Zrazy schabowe w sosie pieczarkowym - przygotowanie Smażymy od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula będzie zeszklona a pieczarki miękkie potrawę podlewamy winem. Po całkowitym odparowaniu dodajemy śmietankę. Na koniec można jeszcze doprawić solą i pieprzem.

Najlepiej podawać z kaszą gryczaną i sałatą.

Smacznego!

Komentarze

security code
Kod z obrazka:
Podpis: